Japan
Reisreportage en lezing door Etienne Hauttekeete - ROC-reisleider en Japanoloog


Op 6 augustus 1945 veegde een atoombom de stad Hiroshima van de kaart en op 9 augustus onderging Nagasaki hetzelfde lot. Die verschrikkelijke dagen stelden een einde aan een oorlog die eindeloos leek en aan een militaire dictatuur die de Japanse bevolking in een uitzichtloze tragedie gestort had. De Verenigde Staten namen de macht over en begonnen het Japanse staatsbestel te hervormen. Het duurde jaren om de Japanse bevolking van de hongersnood te bevrijden en terug een normaal bestaan te garanderen.
In ongeveer twintig jaar ontwikkelde Japan een moderne industrie en werd het land een economische wereldmacht. Dat werd in 1964 bekroond met de organisatie van de Olympische Spelen en de lancering van de Shinkansen, inspiratiebron voor de Europese hogesnelheidstrein. Allerhande Japanse producten overspoelden ook de Belgische markt, Japanse architecten transformeerden de grote steden in eigen land maar ook ver buiten de grenzen. De creatieve kracht van Japan werd ook duidelijk in de Japanse cultuur. Japanse schrijvers werden in alle talen vertaald, manga vonden hun weg naar het Westen, zelfs de Japanse keuken werd een concurrent van de Europese restaurants. Ook de Japanse films oogsten veel bewondering overal ter wereld.
De supersnelle modernisering van het land bracht blijkbaar de oude familiale en religieuze tradities niet echt in gevaar. Shinto, de inheemse religie die uit de prehistorie stamt, geniet nog altijd volle respect. Ook de verschillende boeddhistische scholen blijven zich aanpassen aan de snel evoluerende maatschappij. Een nieuwe jeugdcultuur werd geboren, vooral in de hoofdstad, en is ook al in Europa ingevoerd.
Terwijl Japan de tweede economie van de wereld werd, speelde het land lange tijd bijna geen rol in de wereldpolitiek. Dat is de laatste jaren ook veranderd.
De lezing biedt ook een zicht op weinig bekende aspecten van de Japanse wereld.